Hoe maak je de goede keuze tussen verschillende soorten autostoeltjes voor je kinderen? Daar kan dit artikel je mee verder helpen. Je moet je namelijk een weg banen in alle maten die er voor de soorten autostoeltjes bestaan: sommige soorten gaan uit van leeftijdsgroepen, andere van lengtematen. In een handig overzicht zoek je zo op in welke groepen jouw kind valt. In dit artikel worden er per categorie een aantal punten besproken waar je op kunt letten bij het kiezen tussen verschillende soorten autostoeltjes. 

Autostoeltjes voor baby’s

Een van de soorten autostoeltjes is het babystoeltje, die wordt geplaatst in de tegenovergestelde richting van de gewone stoel. Bij een botsing is de baby in die positie beter beschermd. De baby zit in een babystoeltje vast met een gordel die over het hele lijfje gaat, dus geen schuine gordel die volwassenen gebruiken. Je kunt ook een soort kliksysteem gebruiken waarin het zitje kan worden vastgeklikt, maar dan is het goed om te onthouden dat het zitje niet geplaatst mag worden op de stoel waar een airbag tevoorschijn zou kunnen komen, wat meestal op de passagiersstoel voorin het geval is.

Autostoeltjes voor peuters

Een ander type van de soorten autostoeltjes die er zijn, is het stoeltje voor peuters. Ook bij hen is het veilig om ze nog steeds in de tegenovergestelde richting te laten zitten, maar ze mogen ook al omgedraaid in een zitje zitten. Deze zitjes zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 4 jaar, of tot ongeveer 18 kilogram. Daarna zijn ze toe aan een kinderzitje.

Autostoeltjes voor grotere kinderen

De grotere, schoolgaande kinderen komen in aanmerking voor een andere variant van de soorten autostoeltjes. Deze zijn groter en bieden vooral een verhoging, waardoor het kind wat hoger zit en de gewone autogordel kan gebruiken zonder dat dat onveilig is. De stoeltjes bieden ook bescherming van opzij en zorgen ervoor dat de gordel nog beter op zijn plaats blijft. Daarom zijn ze beter dan de autozitjes die alleen voor verhoging zorgen. Deze zitjes zijn pas geschikt als de kinderen al echt wat groter en zwaarder zijn geworden. De ANWB heeft ook mooi overzicht gemaakt van de verschillende stoeltjes welke beschikbaar zijn en voor welke leeftijd.

Lees ook
Winkelen met je kind? Een paar tips!