De fiets is nog steeds voor menig Nederlander het belangrijkste vervoersmiddel. Daar wil je ook van gebruik kunnen maken als je je kinderen met je meeneemt. Om je kinderen veilig naar school te brengen of mee te nemen naar de supermarkt is de mamafiets kopen ideaal: een fiets voor moeders met een zitje voor en/of achter, afhankelijk van of jij één, twee of zelfs drie kinderen met je mee zou willen nemen.

Een mamafiets bouwen of kopen

Misschien heb je al een degelijke fiets waar je aan gehecht bent of nog steeds erg tevreden mee fietst. In dat geval is het zeker een optie om kinderzitjes op de fiets te zetten, om op deze manier zelf een mamafiets te bouwen. Toch moet je daarvoor wel een beetje handig zijn, of het misschien laten doen door iemand die daar handig mee is. Je wilt niet riskeren dat het zitje voor jouw kind niet 100% veilig is. Veel moeders kiezen dan ook voor een mamafiets kopen, die door veel bekende merken ook echt zo op de markt wordt gebracht. In principe is dit inderdaad een gewone fiets met zitjes, maar toch kun je denken aan enkele aanpassingen die het een nog geschiktere mamafiets maakt. Deze aanpassingen maken allemaal het leven van een moeder ietsje gemakkelijker als het gaat om het meenemen van de kinderen op de fiets. Ook kan je kijken op marktplaats voor een tweedehands

Een langer frame

Een voorbeeld van zo’n aanpassing is het langere frame dat mamafietsen vaak hebben. Dat is bedacht omdat een kinderzitje voorop ervoor zorgt dat er weinig ruimte overblijft voor de moeder om op en af te stappen. Dan gaat het dus over de ruimte tussen het stuur en het zadel. Vooral een zwangere vrouw zou hier problemen aan kunnen ondervinden: afstappen met een baby in je buik én eentje voorop is nogal een gedoe. Een mamafiets kopen is dan een goede oplossing.

Een sterkere standaard

Ook een goede, sterke standaard is belangrijk als je op zoek bent om een mamafiets te kopen. Zo kan de moeder eerst afstappen, de fiets op de standaard zetten en dan beginnen met de kinderen uit de zitjes te halen. Het is dan niet alleen belangrijk dat de fiets goed blijft staan, maar ook recht. Daarom is de standaard op een mamafiets er eentje met twee poten, oftewel een dubbele standaard.
Ook stuurvergrendeling helpt bij de fiets in balans houden, zodat het stuur niet omklapt als je die even niet vasthoudt. Dat maakt het gemakkelijker om het kindje uit het voorzitje te halen terwijl je zelf al bent afgestapt.

Lees ook
Winkelen met je kind? Een paar tips!