De allerbeste voeding voor baby’s is de natuurlijke voeding: moedermelk. Soms lukt het niet om het kind borstvoeding te geven en dat kan veel verschillende redenen hebben. De oplossing is dan om te kijken naar kunstvoeding, wat vaak ook wel flesvoeding genoemd wordt (hoewel gekolfde moedermelk ook in een fles gegeven kan worden). Hieronder worden een aantal veelgevraagde vragen beantwoord, zodat jij op de hoogte bent van alles wat je moet weten over flesvoeding voor baby’s.

Wanneer kan ik beginnen met flesvoeding geven?

In principe bestaat er flesvoeding voor baby’s tot 6 maanden, op de verpakking aangeduid met het cijfer 1, en flesvoeding voor baby’s ouder dan 6 maanden (wat vaak ook weer opgedeeld wordt in verschillende leeftijdscategorieën). Als borstvoeding niet mogelijk is, is er dus al vanaf het begin de mogelijkheid om over te stappen op kunstvoeding.

Waarom zitten er zoveel ingrediënten in flesvoeding?

Heb je wel eens op de verpakking van de flesvoeding voor baby’s gekeken? Ben je geschrokken van de enorme lijst ingrediënten? Heeft een baby niet juist voeding nodig die zo puur mogelijk is?
Het ligt ingewikkelder dan dat. Ten eerste moet je bedenken dat de ontwikkelaars van flesvoeding voor baby’s hun uiterste best doen om het zoveel mogelijk op moedermelk te laten lijken. Daar zijn dus allerlei vitaminen en mineralen voor nodig, die toegevoegd worden om de baby voeding te kunnen geven die dichterbij de oorspronkelijke moedermelk komt. Bovendien is een baby heel kwetsbaar en zijn er veel voedingsstoffen die eerst aangepast of verwerkt moeten worden voordat ze überhaupt in flesvoeding terecht mogen komen. Dat geldt in de eerste plaats bijvoorbeeld voor melk; een baby kan koeienmelk nog niet aan, dus dat moet eerst bewerkt worden voordat er flesvoeding van gemaakt kan worden. Die bewerking van stoffen brengt daarom ook extra ingrediënten met zich mee.

Welke flesvoeding is de beste?

Er zijn veel verschillende merken van flesvoeding voor baby’s op de markt en dat kan nogal verwarrend zijn voor een jonge moeder. Ook omdat de prijzen grote verschillen kunnen vertonen. Wat maakt het nu uiteindelijk uit welke flesvoeding je koopt? Er wordt door de wet bepaald welke stoffen wel of niet in flesvoeding voor baby’s mogen voorkomen. Daarom mogen fabrikanten niet zomaar een andere stof in de voeding stoppen, die andere fabrikanten niet gebruiken. Door deze wetten zijn alle soorten flesvoeding inhoudelijk nagenoeg hetzelfde en hoef je dus echt niet voor de duurste variant te kiezen om de beste voeding aan jouw kind te kunnen geven. Er is dus geen antwoord op de vraag welke flesvoeding voor baby’s het beste is; het verschil tussen de huismerken en de duurdere merken zit meer in reclame, en bijvoorbeeld in voorlichtingsprojecten of onderzoek die de duurdere merken uitvoeren.

Lees ook
Winkelen met je kind? Een paar tips!