Strijkplank-kopen Strijkplanken zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een strijkplank? Om je een handje te helpen, hebben wij de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Werkhoogte

Om rug- en nekklachten te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met de maximale werkhoogte in verhouding tot je eigen lengte. Strijken doe je met matige kracht, daarom moet je vanaf 10 centimeter onder je elleboog meten. De maximale werkhoogte van een strijkplank varieert vaak van 90 tot 102 centimeter. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een verstelbare strijkplank, zodat je zelf kunt bepalen welke hoogte het prettigst is voor jou.

Werkblad

Niet alleen in de werkhoogte, maar ook in het werkblad van strijkplanken zit verschil. Zo kun je kiezen voor een puntig, breed, rond of smal werkblad. Als je voornamelijk overhemden en broeken strijkt, is een blad met een smal en puntig uiteinde, de beste keuze. Op deze manier kun je de schouderstukken en de broekzakken goed gladstrijken. Een brede strijkplank met een rond uiteinde is juist handig voor het strijken van grotere oppervlaktes, bijvoorbeeld van beddengoed en tafellakens.

Opberggemak

Als je weinig (opberg)ruimte hebt, is het handig om voor een smallere strijkplank te kiezen. Een grotere plank neemt wel meer ruimte in, maar het voordeel van een grote plank is wel dat je minder vaak je strijkgoed hoeft door te schuiven. Let er ook op dat je de strijkplank kunt inklappen, zodat je hem makkelijk kunt opbergen.

Snoerhouder

Een snoerhouder zorgt ervoor dat het snoer of de stoomslang niet in de weg zit tijdens het strijken. De snoerhouder houdt het snoer van je strijkbout omhoog zodat het kledingstuk niet wordt geraakt. Zo komen er geen kreuken op de gestreken delen. Kies bijvoorbeeld voor deze strijkplank van Philips en je kunt zorgeloos strijken.

Stabiliteit

Kies tot slot voor een strijkplank die stevig op zijn poten staat. Een instabiele strijkplank is erg onhandig en gevaarlijk. Bovendien is een stevige strijkplank ook van belang als je met een zwaar strijkijzer of een stoomgenerator strijkt. Tip: kies voor anti-slip op de voeten, zo voorkom je dat je strijkplank verschuift terwijl je bezig bent.