Heb je een diner georganiseerd, maar weet je niet meer hoe je de messen moet neerleggen? Geen paniek, in dit artikel word je opgefrist over hoe je ook alweer de tafel dekt volgens de etiquette! Een goed gedekte tafel maakt indruk op je eters en is bovendien een kleine moeite om je maaltijd nog beter uit de verf te laten komen. In een paar simpele stappen lees je hier hoe jouw tafel gedekt moet worden volgens de regels van de etiquette; het is echt maar een kwestie van het even weten! (Behalve misschien de waaierservet: daar is misschien wat oefening nodig.)

De borden

De borden op de juiste manier op tafel zetten is een eitje: op volgorde van groot naar klein. Dat is natuurlijk ook het mooist! Als er soep op het menu staat, staat deze uiteraard bovenop dit lage torentje. Bovenin links kan je eventueel nog een bordje neerzetten voor als er vooraf nog een broodje geserveerd wordt.

Het bestek

De borden staan, maar de messen juist neerleggen is al een stapje verder. Ga ten eerste wat jouw eters allemaal nodig hebben en in welke aantallen. Vervolgens kun je beginnen. Aan de rechterkant van het bord liggen messen en lepels: aan de binnenkant de messen, aan de buitenkant de lepel. Dat moet dan wel de lepel voor de soep zijn, want het dessertlepeltje ligt dan weer boven het bord, horizontaal, wijzend naar links. De messen liggen ook met hun scherpe kanten naar links, veilig naar de binnenkant gericht. De vorken liggen links van het bord. Ook hier geldt weer dat het dessertvorkje bovenaan het bord ligt, maar deze wijst naar rechts.

Bekijk ook: De uitgebreide IKEA bestekken onder de 100 euro!

De glazen

De glazen staan op tafel aan de rechterkant van het bord. Van binnen naar buiten staan de verschillende glazen in de volgende volgorde: water, rode wijn, witte wijn. Zo zorg je er dus voor dat het drinken aan de rechterhand van de eter staat, en links heeft men de servet liggen. Zo ligt alles perfect binnen handbereik.

Lees ook
Flesvoeding voor baby's