vaste-telefoonlijn Anno 2018 lijkt vaste telefonie volledig verdwenen. Sterker nog, er groeien momenteel kinderen op zonder vaste telefoon in huis. Toch zijn er nog ruim zes miljoen vaste aansluitingen. In dit blog gaan we daar dieper op in en we delen tien voordelen van vaste telefonie met je.

De vaste lijn

Grote telecombedrijven ontwikkelen niet voor niets nog steeds huistelefoons. Want ook al gebruikt het merendeel van de bellers tegenwoordig een mobieltje, de ‘klassieke' telefoon wordt nog steeds gebruikt. Voornaamste reden? De vaste lijn werkt altijd en je hebt altijd een kraakheldere verbinding. Probeer dat maar eens met je mobieltje. Maar er zijn meer redenen, dus lees verder.

#1: Altijd bereikbaar

Bekijk even het onderstaande filmpje. Een schril contrast met nu, hè? Dit geeft ook meteen aan waarom Nederland meer mobiele telefoons dan inwoners kent: iedereen wil altijd en overal bereikbaar zijn. Maar heb je je wel eens bedacht hoe vaak je geen verbinding hebt? Of dat je gesprek halverwege wordt onderbroken? Bij een vaste lijn heb je dat probleem nooit, zelfs niet als de stroom uitvalt. Het is dan ook niet voor niets dat ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen vaste aansluitingen gebruiken. Altijd bereikbaar zijn, dat is het grote voordeel van vaste telefonie.

#2: Goed voor de portemonnee

Heb je je weleens bedacht met wie je het meeste belt? Vaak is dat met familie of met vrienden. En heb je je ook bedacht dat vast naar vast nog steeds goedkoper is dan van mobiel naar mobiel? Een vaste telefoon is dus goed voor je portemonnee. Maar wat een vaste telefoon ook voordelig maakt, is dat je niet aan belminuten vastzit. Je kunt dus ongegeneerd urenlang kletsen, zonder je druk te hoeven maken over bijkomende kosten.

#3: Echt even weg

Bijna iedereen met een mobieltje heeft moeite om deze even weg te leggen. Toch nog even je appjes checken, het nieuws lezen of door je Facebook timeline scrollen. Alleen echte rust geeft het niet. Je kunt je mobieltje uitschakelen, maar dan ben je echt onbereikbaar. Soms fijn, maar niet altijd handig. Schakel dan gewoon je huistelefoon door naar je mobiel, zodat je – als het nodig is – nog steeds bereikbaar bent. “Echte rust vind je met een vaste telefoon”

#4: Professionaliteit

Eerlijk is eerlijk, dit is voor de meeste mensen geen reden om een vaste telefoon te gebruiken. Maar stel je nou eens voor dat je een eigen bedrijf hebt. Dan wekt een vast telefoonnummer veel meer vertrouwen op en het oogt professioneler dan een mobiel nummer. Zullen we de proef op de som nemen? Ga eens na: als je op internet een bedrijf zoekt en je vindt er twee, waarvan eentje met een mobiel nummer en eentje met een vast nummer. Welke kies je dan? Hoogstwaarschijnlijk het bedrijf met een vast telefoonnummer.

#5: Nieuw design

Ken je ze nog? Die oude telefoons waarbij je letterlijk een nummer moest draaien? Hoe vintage ze inmiddels ook zijn, de huistelefoons van tegenwoordig doen qua looks niets meer onder voor je hippe mobieltje. Check deze telefoons maar eens. Voorzien van Bluetooth, touchscreen, ingebouwde voicemail en zowel in als rondom het huis te gebruiken. Om het een eyecatcher voor in huis te noemen gaat wat ver, maar ze passen zonder meer in ieder interieur.

#6: Stabiele, kraakheldere verbinding

Een ‘traditionele’ vaste telefoonaansluiting is dus de meest stabiele verbinding die er is. Maar je wilt natuurlijk ook goed verstaanbaar zijn en de ander goed kunnen horen. Een vaste lijn kenmerkt zich door kraakhelder geluid en heeft geen last van storingen. Een goed gesprek dus, zonder ruis op de lijn.

#7: Gebruiksgemak

Als fervent gebruiker van je mobiele telefoon weet je piekfijn hoe alles werkt. Maar voor senioren is dit vaak precies het tegenovergestelde vanwege de kleine toetsen en de hoge drukgevoeligheid. Voor hen is de vaste telefoon een betrouwbaar en degelijk product waarmee ze te allen tijden kunnen bellen naar hun kinderen en kleinkinderen. Bovendien zijn de moderne vaste telefoons uitgerust met sneltoetsen, zodat je in geval van nood met één druk op de knop meteen de juiste persoon aan de lijn krijgt.

#8: Geen rondslingerende telefoons meer

Wat doe jij met je telefoon als je opgehangen hebt? Verdwijnt-ie in je broekzak of leg je deze ergens neer om hem later nergens meer te kunnen terugvinden? Nog een reden voor een vaste telefoon, want je vindt er niet alleen je mobiel mee terug, je zet deze vaak draadloze telefoons automatisch weer in het basisstation. Geen rondslingerende of kwijtgeraakte mobieltjes meer.

#9: Altijd opgeladen

Dit klinkt je vast bekend in de oren. Zit je net in een leuk gesprek, is de batterij leeg. Of je wilt net een berichtje sturen naar je vriend(in) dat je eraan komt, wordt het scherm zwart. Onhandig, maar vooral erg frustrerend. Je vaste telefoon is je redder in nood op dat moment. Omdat ze tegenwoordig vrijwel allemaal zijn uitgerust met een sms-functie, stuur je in mum van tijd hetzelfde berichtje. En misschien nog wel belangrijker: met een standby-tijd van honderden uren én een spreektijd van tientallen uren zit je nooit met een lege batterij.

#10: Uitbreiden met extra handsets

Je vaste telefoonlijn kun je vaak uitbreiden met extra handsets. Zo heb je het basisstation bijvoorbeeld in de woonkamer staan, terwijl je ook in de slaapkamer en op zolder een telefoon hebt staan. Scheelt je niet alleen lopen, maar je kunt ook hele groepsgesprekken voeren. En wil je een privégesprek voeren, dan kan dat natuurlijk ook.