Er zijn veel apps en programma’s op de markt die de mogelijkheid bieden om gratis te bellen via internet, en meestal hoort de mogelijkheid tot beeldbellen daar ook bij. Zo kun je in contact blijven met vrienden over de hele wereld: elkaar zien en spreken zonder dat daar een hoge telefoonrekening aan verbonden is.

Verschillende aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders als het gaat om gratis bellen via internet. Skype doet het nog steeds erg goed, maar is allang niet meer de enige manier om via computer of smartphone met vrienden te kunnen bellen. Apple is bijvoorbeeld al een hele tijd succesvol met Facetime, de app die standaard op alle Apple-apparaten staat en erg gebruiksvriendelijk is, maar als nadeel heeft dat het niet gebruikt kan worden door iemand zonder iPhone of ander Appel-product. Denk aan bellen met je hele vriendengroep tegelijk; Facetimen zou dan alleen een optie zijn als ook al die vrienden een Apple-product hebben. Google wilde natuurlijk een eigen variant van gratis bellen via internet hebben voor degenen die geen Apple gebruiken en kwam zelfs met twee programma’s: Hangout en Duo.

Kleinere aanbieders

Naast de giganten zijn er ook kleinere aanbieders, die kunnen focussen op punten waar Apple en Google misschien tekortkomen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan Zoom, waarmee er een grote groep tegelijk aan een gesprek kan deelnemen en er ook de optie bestaat om een scherm te delen, om bijvoorbeeld een Powerpoint-presentatie te kunnen volgen. Daarom is Zoom populair voor vergaderingen en conferenties.

Jitsi Meet heeft in plaats daarvan zijn focus gelegd op privacy en ervoor gezorgd dat videobellen via hun programma in een beveiligde omgeving gebeurt. Dit maakt Jitsi Meet een aantrekkelijk programma voor bijvoorbeeld online therapiesessies, waarin het belangrijk is dat de privacy van de patiënt gewaarborgd wordt.

Waar moet je op letten?

Als er dus zoveel apps en programma’s op de markt zijn die je kunt gebruiken om gratis te bellen via internet, waar moet je dan op letten als je je keuze maakt? Het is ten eerste belangrijk te kijken naar met wie je wilt gaan bellen. Het aantal mensen in de groep is dan relevant, en je door erbij stil te staan over welke apparaten bijvoorbeeld je vrienden of collega’s beschikken, kan je ook al veel apps uitsluiten. Privacy en beveiligd bellen is ook een belangrijke factor in je keuze. Beeldbellen met je psycholoog moet privé blijven, maar ook kan het bij sommige werkvergaderingen via internet belangrijk zijn om de sessie in een beveiligde omgeving uit te voeren. Dit zijn de belangrijkste factoren om jouw keuze maken voor het juiste programma om gratis te bellen via internet.

Lees ook
Eén van de stilste stofzuigers ooit: Bosch In’genius ProSilence