Je hebt een VPN nodig, maar het internet staat vol met verschillende aanbieders, sommige duur en andere gratis; hoe weet je nu welke de beste VPN aanbieders zijn? Wat zijn nu de verschillen tussen de aanbieders, en welke VPN-diensten zijn nu echt betrouwbaar? Wat zijn überhaupt de dingen waar je op moet letten als je een VPN gaat kiezen? Dit artikel bespreekt een aantal aspecten van VPN-verbindingen die belangrijk zijn als je een keuze gaat maken voor de juiste VPN. Dat is afhankelijk van wat jij prioriteit geeft.

Waarvoor kun je VPN gebruiken?

Maar eerst een stapje terug: voordat je gaat kiezen tussen de beste VPN aanbieders, is het belangrijk te weten wanneer en waarom je nu precies VPN kan gebruiken. Je kunt ervoor kiezen te internetten via een VPN-verbinding. Dat betekent dat de verbinding via jou eerst via de VPN gaat, voordat die met internet in aanraking komt. Dat houdt in dat websites minder makkelijk kunnen zien vanaf welk IP-adres gebruikt wordt gemaakt van internet. Er is dan minder kans dat ze inzicht kunnen krijgen in jouw persoonlijke data en dat bijvoorbeeld door kunnen verkopen voor advertentiedoeleinden. Ook voor illegale bezigheden, zoals films downloaden of streamen, kun je een VPN gebruiken zodat het minder makkelijk teruggeleid kan worden naar jou.

Hoe werkt VPN?

Een VPN-verbinding is dus een soort tussenverbinding die jou bijvoorbeeld in een ander land plaatst, zodat het lijkt alsof er internet gebruikt wordt vanuit die locatie. Dat kan soms ook handig zijn als je bijvoorbeeld in het buitenland naar Nederlandse televisie wilt kijken, of juist naar buitenlandse tv wilt kijken vanuit Nederland, en het programma’s of zenders betreft die alleen in een bepaalde regio toegankelijk zijn.

De beste VPN aanbieders

Als je graag een VPN-verbinding wilt gebruiken om je privacy te beschermen, moet je er wel op letten dat je ook een VPN kiest die goed omgaat met jouw privacy. Zo zijn er bijvoorbeeld Amerikaanse VPN-aanbieders, waarbij de Amerikaanse overheid mee kan kijken. Dat komt omdat er in Amerika een andere wetgeving bestaat rondom privacy dan in Europa. Denk in plaats daarvan aan VPN-aanbieders als BlackVPN, NordVPN of Trust.zone, die wel gunstige privacy-voorwaarden hebben. Vind je het belangrijker dat je VPN gratis is? Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor de gratis versie van hide.me of ProtonVPN.

Lees ook
Gratis bellen via internet: zo doe je dat!